Wat is schietsport?

SchietSportVereniging De Rode Leeuw

Created with Sketch.

Wat is Schietsport?

In ieder geval heeft schietsport totaal niets te maken met wat je in films ziet. Dit is misschien een tegenstelling van wat je verwacht. Het is een sport van rust en concentratievermogen. Soms heel statisch en soms heel dynamisch, dat ligt aan de discipline die je beoefent. Hoe dan ook je probeert een zo goed mogelijk resultaat te halen, en dat lukt je absoluut niet met machogedrag en grootheidswaanzin, of gek genoeg met vuurwapen geilheid.

Een vuurwapen alléén is niet gevaarlijk, echter een vuurwapen in de handen van een mens wel! Daarom wordt deze sport streng gereguleerd door wetten, regels, beleidsbepalingen, en voorschriften. En daar heeft iedere schutter zich aan te houden. Of hij of zij het daarmee eens is of niet, heeft niets te zeggen. Men houdt zich eraan of men mag niet schieten.

De wet en de regeling en de beleidsbepalingen zijn op hier op onze site terug te vinden onder wetgeving in het horizontaal menu.

Zoals ik al eerder vermelde is de schietsport wel degelijk een sport.
Iedere sport kent de volgende aspecten.

 1. Een spel dat vast gelegd is met regels. Dus de uitvoering van het spel.
 2. Talent is nodig. Men kan nog zo veel trainen als men wilt, als men geen talent heeft zal het resultaat tegen vallen.
 3. Oefening is nodig. Men kan nog zo veel talent hebben als men wilt, als men niet oefent zal het resultaat tegen vallen.
 4. Schiettechniek, daar heeft men trainers voor die je dat bijbrengen.
 5. Een wedstrijd element om de vooruit gang voor zichzelf te bepalen.  En ja men heeft hier in meerderheid heel veel plezier van.
 6. Plezier hebben in dat gene wat je doet.
 7. En op de laatste plaats pas het wapen en de munitie. Dit zijn maar attributen om de sport te kunnen beoefenen en dus NOOIT het doel.

De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie is de bond waarbij wij SSV de Rode leeuw zijn aangesloten. En ieder lid van ons ook is bij aangemeld als zijnde lid van ons.

De KNSA heeft een  introductie filmpje gemaakt voor mensen die (nog) niet de schietsport beoefenen. Zodat deze mensen een idee kunnen vormen wat er zoal bij schietsport beoefenen komt kijken. Wij van SSV de Rode Leeuw voeren dit exact zo uit.


Bron KNSA

De disciplines die wij op het moment kunnen schieten bij de vereniging staan ook op de site bij disciplines in het horizontaal menu.

en hier een filmpje van Ziggo Topsport Tutorial Geweerschieten met Mandy Mulder.

Dit is 1 van de disciplines die bij SSV de rode Leeuw beoefent kan worden.

De veiligheidsregels staan bij ons vermeld in een klapper die iedere aspirant van ons inzien en staan ook op het leden gedeelte van onze site zodat ieder lid deze ten alle tijde kan nalezen. En van de aspirant wordt verwacht dat hij of zij deze ook doorneemt. Natuurlijk staat er veel informatie in die je niet meteen eigen bent, daarom wordt dit ook in de vrijwillig te volgen theorie lessen gegeven waar je dan ook vragen kunt stellen en in de  praktijk door de trainers stapsgewijs bij gebracht totdat je ze kunt dromen. Je wordt bij onze vereniging adequaat begeleid en niet aan je lot overgelaten.
Om schietsport te kunnen uitoefenen moet je lid zijn van een schietsportvereniging (het liefst de onze natuurlijk) Om aspirant en later lid te kunnen worden van onze schietsportvereniging dien je dan ook minimaal 12 jaar of ouder te zijn. Vanaf 16 jaar en ouder moet men eerst een verklaring omtrent gedrag inleveren. De aanvraag van dit document krijg je van het bestuur nadat je te kennen hebt gegeven dat je de schietsport graag wilt beoefenen en het bestuur jou na een eerste indruk geschikt vindt om je als aspirant aan te nemen. Er bestaat geen wettelijke minimum leeftijd voor het gebruik van vuurwapens.
Na het inleveren van de VOG word je ingeschreven bij de vereniging een aanmeldingsformulier en de verplichte eigen verklaring word ingevuld. Die eigenverklaring is niet meer en minder een aantal vragen waarin je gevraagd wordt wat je beweeg gronden zijn om te gaan schieten. Of je eventuele lichamelijk of geestelijke beperkingen hebt die eventuele problemen zouden kunnen op leveren bij het uitoefenen van de schietsport. Er wordt door de secretaris tevens een aanmeld formulier voor de KNSA ingevuld en die wordt dan samen met je VOG opgestuurd. Nadat de KNSA de aanvraag heeft verwerkt en jij de eenmalige aanmeld kosten en de jaarlijkse KNSA afdracht aan de vereniging betaald hebt. Krijg je de aan jou persoonlijk toegekende schutterslicentie. Vanaf het moment datje  bij de KNSA ingeschreven bent mag je gaan schieten en begint je aspiratie tijd.
De eerste 6 maanden ben je aspirant en krijg je schietinstructies van een van onze instructeurs. Er wordt je geleerd hoe om te gaan met de wapens, de munitie, je verantwoordelijkheden en er wordt flink gehamerd op de veiligheid op en rond de baan. Je schiet het eerste jaar alleen met kleinkaliber (.22) vuurwapens welke door de vereniging beschikbaar worden gesteld.

Na 6 maanden en voldoende schietkennis opgedaan te hebben wordt bekeken of je gedrag, verantwoordelijkheid goed genoeg is, en geen ander lid gegronde reden heeft tegen je lidmaatschap, wordt je volwaardig lid van de vereniging, na een jaar in bezit te zijn van je schutterslicentie kun je als je dat wilt ook zwaardere kaliber vuurwapens gebruiken.  Dit vind je terug op de website bij wetgeving.

Natuurlijk zijn er ook grootkaliber vuurwapens op de vereniging voorhanden die je vrij en kostenloos kunt gebruiken. Alleen de munitie betaal je steeds zelf. Als je schietprestaties dusdanig zijn dat je zou kunnen meedoen aan externe schietwedstrijden dan kun je je daarvoor aanmelden. En dan wordt schietsport pas echt schietsport….

Er zijn in ieder geval 5 verplichte interne wedstrijden per jaar tenminste als jezelf na ander half jaar nadat je begonnen bent een eigen vuurwapen wilt hebben dat je dan helemaal op jezelf instelt.

Na 1 jaar volwaardig lid te zijn kun je, pas na akkoord van iemand van het bestuur, een eigen wapen aanschaffen. Daarvoor moet je naar het politiebureau om een verlof te verkrijgen tot het voorhanden hebben van een vuurwapen en/of munitie. Na een algemene gedragscontrole betreffende je verleden zoals criminaliteit, zware overtredingen of andere zaken waarbij je met justitie in aanraking bent geweest en het inleveren van wederom een eigen verklaring bepaalt de politie of je een verlof toegekend krijgt of niet. Gedurende het bezit van eigen vuurwapens dien je lid te blijven van een schietvereniging. En je wapen dient bewaard te worden in kluis die verankerd is aan de muur of vloer. De politie komt dit controleren. Doe je dat niet dan mag je geen eigen vuurwapens in je bezit hebben en moet je dus alles verkopen of inleveren op het politiebureau.  Hoe deze procedure precies verloop krijg je van het bestuur te horen als je zo ver is.

Schietsport beoefen je dus in verenigingsverband en nooit in je uppie. Zodoende heb je altijd te maken met andere mensen, een verenigingsbestuur, vereningings veiligheidsfunctionarissen en een heleboel andere leden met wie je het heel gezellig kunt hebben.

Je kunt iedere Woensdag Avond- en  Zondag middag  bij ons op de vereniging;

 • Serieus met de  schietsport bezig zijn en/of gewoon voor de fun.
 • Met klein- en als je  in de juiste fase zit ook met grootkalibervuurwapens schieten. Maar ook met luchtdruk wapens
 • Met verenigingswapens  of je eigen wapen schieten als je al een verlof hebt
 • Gedurende onze gehuurde baan tijden gebruik maken van de beschikbare wapens en standen.
 • Kennis opdoen betreffende de schietsport alles wat daar mee samenhangt.
 • Andere schutters ontmoeten met wie je van gedachten kunt wisselen.
 • Meedoen aan interne  competities.
 • Eventueel een introducé meenemen.
 • Gezellig blijven plakken in de kantine . (Je kunt zelfs je ei kwijt)

Wij zijn een levendige vereniging met een hoop tevreden leden. Mocht je interesse tonen en denken, dat wil ik ook wel eens proberen, maak gerust een afspraak ook als je met een groepje mensen komt. Je kunt het contact formulier gebruiken hier op de website onder contact. En als je meer wilt weten wat het lidmaatschap inhoudt kijk dan gerust een bij lidmaatschap daar staan ook de kosten uitgelegd.

Wij van SSV De Rode Leeuw wensen je in ieder geval veel plezier toe.